Oversluiten naar goedkopere risicoverzekering
maandag, 10 mei 2010Wilt u overstappen naar een goedkopere (overlijdens)risicoverzekering? Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rij gezet als u wilt overlsuiten naar een goedkopere of de goedkoopste risicoverzekering in uw situatie!
Een premievergelijking is gratis en kan u veel geld besparen. Lees hieronder de tips.
De looptijd van de risicoverzekering
Let goed op de looptijd van uw overlijdensrisicoverzekering. Als uw risicoverzekering al heel lang loopt, kan het voorkomen dat u bij een nieuwe overlijdensrisicoverzekering meer premie moet gaan betalen. Dit komt omdat u ouder geworden bent en uw overlijdensrisico dus groter geworden is. Een groter risico op overlijden betekent een hogere premie. In zo’n geval is het misschien niet zo verstandig om over te stappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering. Het is daarom dan ook verstandig om van tevoren een premievergelijking aan te vragen.
De soort dekking van de risicoverzekering
De premieopbouw van de risicoverzekering is afhankelijk van de door u gekozen dekking. Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het verzekerde bedrag (verzekerd kapitaal) ieder jaar af en daarmee ook de premie (in het begin hoog, op het einde laag). Wanneer u voor een gelijkblijvende verzekering heeft gekozen, dan verzekert u gedurende de hele looptijd een vast kapitaal. Uw premie blijft dan gedurende looptijd hetzelfde. Naast de lineair dalende en de gelijkblijvende risicoverzekering is er ook nog een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij neemt het verzekerd kapitaal jaarlijks af en daarmee uiteraard ook de te betalen premie.
Premiekorting voor niet-rokers bij een risicoverzekering
Bij uw bezoek aan de website www.goedkoopste-risicoverzekering.nl is het u vast wel opgevallen dat veel verzekeraars een zogenaamd niet-rokerstarief hanteren. Dat betekent dat mensen die niet roken een korting op de premie van hun overlijdensrisicoverzekering ontvangen. Het is vastgesteld dat het overlijdensrisico van niet-rokende mensen kleiner is dan de kans dat rokers eerder komen te overlijden. Veelal wordt de premie verlaagd wanneer blijkt dat u al minstens twee jaar niet (meer) rookt. Het verschil in premie kan soms wel tot 50% oplopen!
De keuringsgrens bij een risicoverzekering
De meeste verzekeraars eisen een medische keuring wanneer de verzekerde gezondheidsproblemen heeft of voor een bepaald verzekerd bedrag gekozen heeft. Over het algemeen ligt de grens bij € 250.000,-, maar dat kan per verzekeraar verschillen. Let hier dus goed op. TAF en NHP vragen bijvoorbeeld pas een keuring vanaf € 500.000,- verzekerd kapitaal. Daarnaast is het raadzaam om bij het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering te wachten totdat u voor de nieuwe risicoverzekering bent geaccepteerd alvorens u de oude opzegt. Wanneer u overlijdensrisicoverzekeringen vergelijkt, worden de keuringsgrenzen duidelijk aangegeven.
En-bloc clausule in de voorwaarden van de risicoverzekering
Hou er rekening mee dat er een en-bloc clausule in de polisvoorwaarden van de risicoverzekering kan staan. Neem de polisvoorwaarden daarom altijd goed door of vraag het na bij uw verzekeringsadviseur. Door een en-bloc clausule kan de verzekeraar eenzijdig, d.w.z. zónder uw goedkeuring, de voorwaarden én de premie van uw (overlijdens)risicoverzekering aanpassen. Zo kan de verzekeraar bijvoorbeeld extra uitsluitingen toevoegen, bijvoorbeeld bij overlijden door zelfmoord. Let daarom goed op de voorwaarden: vraag ernaar of zie in de premievergelijking welke verzekeraars wel en geen en-bloc clausule hanteren.
Eenmalige bemiddelingskosten bij het sluiten van een risicoverzekering
Wij vragen een eenmalig vast laag bedrag aan bemiddelingskosten bij het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering zonder provisie (netto risicoverzekering). Hierdoor vallen uw maandlasten lager uit. Andere aanbieders van risicoverzekeringen vragen provisie. De vergelijking van de premies laat de verschillen zien tussen de aanbieders van risicoverzekeringen die mét en zónder provisie werken. De keuze is aan u!
Vrije keuze in wel of niet afsluiten van risicoverzekering
Let er op dat u NIET verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering te nemen bij de bank waar u uw hypotheek voor uw huis heeft afgesloten. U bent vrij in de keuze waar u uw overlijdensrisicoverzekering af wilt sluiten. Een bankspaarhypotheek maakt deze vrije keuze nog makkelijker, waardoor u flink goedkoper uit kan zijn. Door de premies met elkaar te vergelijken, kunt u het verschil snel zien.